Openstaande facturen debiteur
  Menu - Financieel - Debiteuren - Openstaande facturen debiteur

Werken met Openstaande facturen debiteuren
  • Snel zoeken en vinden
    Vul de naam of het nummer in waar u naar op zoek bent binnen de openstaande facturen van de debiteuren.
  • Debiteur raadplegen
    Klik op het debiteurnummer om een debiteuren kaart te tonen waarin u toegang heeft tot alle gegevens van de debiteur.
  • Factuur raadplegen
    Klik op het factuurnummer om de details van de factuur te raadplegen. De openstaande post kan aangepast worden, de PDF van de factuur getoond op het scherm, de financiële boekingen van de factuur kunnen geraadpleegd worden.
  • Aanmaning
    Vink de openstaande facturen aan die gemaand moeten worden en klik op de knop [Aanmaning].
  • Afboeken
    Direct afboeken van posten die niet meer betaald gaan worden
  • Incasso
    Stuur een openstaande post voor incasso naar uw bank, direct vanuit dit overzicht van openstaande facturen.

Schermbeschrijving Openstaande facturen debiteuren
Knoppen en symbolen in de titelbalk
  • ( Toevoegen aan favorieten)
    Klik op de om het scherm "Openstaande facturen debiteuren" toe te voegen aan de lijst met uw favoriete programma's en schermen. Favorieten kunnen vanuit elk scherm worden opgeroepen met de optie [rechtermuisknop - Favorieten].
    • [Kolom tonen]
      Klik op de knop [Kolom tonen] om het overzicht van beschikbare kolommen te tonen. Vink kolommen die u wil zien aan, vink kolommen die u niet wil zien uit.
      • Zoeken
        Type (een gedeelte van) de naam van een kolom die u zoekt. Kolommen waar de zoekterm in voorkomt worden getoond.
      • Algemeen
        De kolommen in de categorie "Algemeen" zijn kolommen van de openstaande post.
      • Selecteren voor
        Kolommen in de categorie "Selecteer" voegen functionaliteit aan de geselecteerde regel toe. De verschillende mogelijkheden worden hieronder toegelicht bij "Lijst met openstaande facturen - Selecteren voor".
      • [Toon alle velden]
        Klik op [Toon alle velden] om alle kolommen in beeld te zetten.
      • [Verberg alle velden]
        Klik op [Verberg alle velden] om alle kolommen te verbergen.
        NB De kolommen "Debiteur" en "Factuur" worden altijd getoond.
      • [Standaard velden]
        Klik op [Standaard velden] om de standaard instelling van de kolommen te tonen.
    • Sluiten
      Klik op de knop [Sluiten] om het scherm Openstaande facturen debiteur te sluiten.
Zoeken en Selectie
  • Keuzelijst (Alles, Tot 30/60/90 dagen vervallen, etc.)
    Kies in de keuzelijst de selectie van openstaande facturen die je wil bekijken. Kies "Alles" om alle posten te tonen.
    • Zoeken
      Geef een zoekterm op. Alleen openstaande facturen waarin de zoekterm voorkomt worden getoond
    • Alleen openstaande facturen
      Schakel "Alleen openstaande facturen" in om alleen Openstaande facturen te tonen. Dit zijn de posten waarvan het saldo niet 0,00 is.
      Schakel "Alleen openstaande facturen" uit om alle posten van de debiteuren te tonen. Er wordt een jaarselectie getoond om de posten van een bepaald jaar te tonen.
    • Kolom filter
      Schakel "Kolom filter" in om bovenaan iedere kolom een zoekveld te tonen. Door zoektermen in te vullen in kolommen naar keuze worden alleen Openstaande facturen getoond waarin deze teremen voorkomen.
      Schakel "Kolom filter" uit om geen zoekvelden bovenaan kolommen te tonen.
Knoppenbalk
  • [Tijdlijn]
    Klik op de knop [Tidlijn] om de voortgang van de factuur in de adminstratie grafisch in een tijdlijn weer te geven.
    Elke mutatie van de factuur, vanaf het invoeren tot en met het volledig betalen van de factuur, wordt in de tijdlijn getoond.
  • [Nieuwe verkoopboeking]
    Klik op [Nieuwe verkoopboeking] om snel een verkoopboeking toe te voegen aan de administratie. Van de verkoopboeking wordt direct een openstaande post in de administratie gemaakt.
  • [Verversen]
    Klik op [Verversen] om de actuele openstaande debiteur facturen in dit scherm te tonen. Deze optie kan handig zijn als er met meerdere mensen in de administratie gewerkt wordt. Ook kunnen automatische processen zoals het verwerken van afschriften (waarmee openstaande facturen betaald gesteld worden) en het inlezen van facturen op de achtergrond plaatsvinden.
  • [Toon in PDF]
    Klik op [Toon in PDF] om het rapport "Openstaande posten debiteur" te starten.
  • [Verkooporders]
    klik op [Verkooporders] om het programma Verkooporders invoeren te starten. Daarin kunt u een nieuwe verkooporder invoeren of een bestaande verkooporder oproepen. De verkooporder kan vervolgens gefactureerd worden, waarna de openstaande post in dit scherm geraadpleegd kan worden.
  • [Incasso's uitschrijven]
    Klik op [Incasso's uitschrijven] om van de geselecteerde openstaande facturen direct een incassobestand aan te maken. Het incassobestand kunt u inlezen bij uw bank, die de incasso's voor u zal uitvoeren.
  • [Aanmaningen]
    Klik op [Aanmaningen\ om van de geselecteerde openstaande facturen direct een aanmaning te maken. U kunt de betalingsherinneringen en aanmaningen direct versturen.
  • [Afboeken]
    Klik op [Afboeken] om de geselecteerde openstaande facturen direct en volledig af te boeken. Een dialoog met dagboek en tegenrekening voor de te maken boeking wordt eerst getoond. Als de boeking gemaakt is verdwijnt de factuur uit het overzicht met openstaande facturen.
  • [PIN Betaling]
    Klik op [PIN Betaling] om de geselecteerde openstaande facturen direct en volledig af te boeken als PIN betaling. Een dialoog met dagboek keuze voor de te maken boeking wordt eerst getoond. Als de boeking gemaakt is verdwijnt de factuur uit het overzicht met openstaande facturen.
Lijst met openstaande facturen
  • Volgorde instellen
    Klik op een kolomkop om het overzicht van openstaande facturen in de volgorde [laag-hoog] van die kolom te sorteren. Klik nogmaals op de kolomkop om de volgorde om te draaien naar [hoog-laag].
    • Debiteur
      De kolom Debiteur wordt altijd getoond. Klik op het debiteurnummer om de debiteurenkaart te tonen. Ook de factuurinformatie en de onderliggende boekingsregels zijn direct toegankelijk.
    • Factuur
      De kolom Factuur wordt altijd getoond. Klik op het factuurnummer om de factuurinformatie te tonen. Ook de debiteurenkaart en de onderliggende boekingsregels zijn direct toegankelijk.
    • Kolommen van de openstaande post
      Gebruik Kolom tonen om meer of minder kolommen van de openstaande facturen in beeld te zetten.
      • Naam, Plaats, Telefoon
        De standaard gegevens van de debiteur. Gebruik deze gegevens om te bepalen of je de juiste factuur gaat bekijken Voor meer info over de debiteur kun je klikken op het debiteurnummer in de eerste kolom.
      • Datum, Vervalt op, Dagen te laat
        De datum en dagen velden worden gebruikt om aan te geven hoe oud de factuur is en hoe lang de factuur open staat. Klik bijvoorbeeld op de kolomkop "Dagen te laat" om de langst openstaande facturen bij elkaar te tonen.
        • Kleurcodes vervallen posten
          Dit is een voorbeeld met de standaard vervaldagen.
          [Geel] Tussen 1 en 30 dagen te laat.
          [Oranje] Tussen 31 en 60 dagen te laat.
          [Rood] Tussen 61 en 90 dagen te laat.
          [Paars] Meer dan 90 dagen te laat.
      • Kenmerk, Omschrijving
        Het kenmerk en de omschrijving van de factuur bevatten informatie die kan worden doorgegeven naar Incasso en bankafschrift.
      • Bedrag velden (met en zonder valuta)
        De kolommen Bedrag, Betaald en Saldo geven het factuurbedrag weer en in hoeverre de factuur betaald is. Als u met valuta werkt kunnen de Valuta bedrag, Valuta betaald en Valuta Saldo velden ook getoond worden.
      • Betalingsconditie, Aanmaningen en Incassomachtiging
        Gebruik deze velden om te controleren of de factuur de juiste betalingsconditie heeft meegekregen voor incasso en om het aantal keer dat de factuur gemaand is te raadplegen.
    • Selecteren voor
      Zet een vinkje om de actie waar de kolom voor staat uit te kunnen voeren.
      Gebruik de knop [Uitvoeren] of [Selectie uitvoeren] om de actie te starten.
      • Incasseren
        Vink de openstaande post(en) aan die je nu gaat incasseren met de knop [Incasso's uitschrijven]. De aanduiding 1e, 2e, 3e etc. betekent voor de hoeveelste keer deze openstaande post geincasseerd gaat worden.
        Openstaande facturen die niet geïncasseerd kunnen worden hebben geen vinkje in deze kolom.
        • 1e, 2e, 3e...
          De openstaande post gaat voor de 1e, 2e, 3e etc. maal geincasseerd worden.
      • Aanmanen
        Vink de openstaande facturen aan die nu op een aanmaning afgedrukt (en eventueel gemaild) moeten worden. Openstaande facturen die niet aangemaand kunnen worden hebben geen vinkje in deze kolom.
        • 1e, 2e, 3e...
          De openstaande post gaat voor de 1e, 2e, 3e etc. maal aangemaand worden.
      • Afboeken
        Vink de openstaande facturen aan die afgeboekt moeten worden met de knop [Afboeken].
        Afboeken gebruikt u om openstaande facturen, die niet meer betaald gaan worden, of waarop nog een heel klein bedrag open is blijven staan, af te boeken.
        > In de tabel Basis financieel kunnen het standaard dagboek en de standaard grootboekrekening voor afboeken worden vastgelegd.
      • PIN
        Vink de openstaande facturen aan die afgeboekt moeten worden met de knop [PIN Betalingen]. Deze optie gebruikt u om aan te geven dat de openstaande post via PIN betaald is.
        > In de tabel Basis financieel kan het standaard dagboek voor Pin betalingen worden vastgelegd.

Detaillering debiteur en openstaande post
  • Klik op een debiteurnummer om de klantenkaart in de detaillering van de factuur te openen.
    Klik op een factuurnummer om de factuurinformatie in de detaillering van de factuur te openen.
    • Tabblad Relatiekaart
      Op de klantenkaart van de debiteur worden de NAW gegevens en het huidige saldo van de debiteur weergegeven. Daaronder is een knoppenbalk die toegang biedt tot diverse instellingen, rapporten en het digitaal dossier van de geselecteerde debiteur.
      • [Aanpassen debiteur]
        Klik op [Aanpassen debiteur] om de debiteur te openen in de tabel Debiteur. Daar kunt u de stamgegevens van de debiteur raadplegen en aanpassen.
      • [Omzethistorie per debiteur]
        Klik op [Omzethistorie per debiteur] om het rapport Omzethistorie voor de geselecteerde debiteur te tonen.
      • [Historie boekingsregels[
        Klik op [Historie boekingsregels] om het scherm Boekingsregels te tonen. Daarin worden alle boekingen van de debiteur getoond.
      • [Relatiekaart]
        Klik op de knop [Relatiekaart] om het scherm te tonen met alle gegevens van de debiteur.
      • [Dossier klant]
        Klik op [Dossier klant] om de documenten weer te geven die bij de debiteur zijn opgeslagen in het Digitaal dossier.
      • [Incasso's]
        Klik op [Incasso's] om het scherm Incasso's van de debiteur te tonen. Daarin worden de facturen weergegeven die uitgeschreven zijn als incasso en door de bank geïncasseerd gaan worden.
      • [Toon alle facturen]
        Klik op de knop [[Toon alle facturen] om in het hoofdscherm van Openstaande facturen debiteur alleen de facturen van de geselecteerdfe debiteur te tonen.
        NB Alle debiteuren kunnen eenvoudig met een knop weer in beeld gezet worden.
    • Tabblad Factuurinformatie
      Raadpleeg de financiële status van de factuur, controleer de factuurgegevens en maak een kopie
      • Openstaande post factuur
        De openstaande post factuur geeft direct inzicht in de financiële status van de factuur. Staat de factuur nog open, is hij betaald of voor een deel betaald?
        • [Aanpassen]
          Pas de gegevens van de openstaand post direct aan. Zie voor meer informatie
          Dialoogvenster Openstaande post aanpassen
        • [Boekingsregels]
          Raadpleeg de boekingsregels die samen deze openstaande post vormen.
        • [Dossier]
          Toon het digitaal dossier van de factuur.
      • Verkoop factuurregister
        Raadpleeg hier de details van de factuur en maak een kopie of duplicaat factuur.
        • [Factuur details]
          Het scherm Factuur details wordt getoond. De informatie van de factuur wordt overzichtelijk getoond en het biedt de mogelijkheid om een kopie factuur af te drukken met de knoppen [Kopie factuur] en [Factuur]
        • [Kopie factuur]
          Klik op de knop [Kopie factuur] om direct een kopie factuur af te drukken of te e-mailen.
    • Tabblad Boekingsregels
      Op het tabblad Boekingsregels worden de boekingsregels, waaruit de factuur is opgebouwd getoond.
Voet van het scherm
  • Pagina selectie
    Klik op de pagina nummers of op de pijltjes toetsen om naar een volgend blad met openstaande facturen te gaan .
    • Keuzelijst (Standaard, 50, 100)
      Kies hier hoeveel openstaande facturen er tegelijk getoond moeten worden in dit scherm.