Bankrekening selecteren - Betalingen uitschrijven
  Menu - Financieel - Bankieren - Betalingen uitschrijven

Voorwaarde voor het uitschrijven van betalingen
  • Crediteur betalingen uitschrijven
    Alleen crediteuren, waarvoor in de tabel Crediteur - veld "Bank voor bankrekening" een bank met BIC-code gekoppeld is en het IBAN-nummer is ingevuld, kunnen geselecteerd worden voor betalingen. Bij betalingen aan crediteuren wordt de BIC-code automatisch per betaling aan de crediteur in het betalingenbestand opgenomen. De bank die de betalingen moet gaan verwerken heeft daarmee direct de benodigde gegevens voor de internationale betaling ter beschikking.

Bankrekening selecteren voor Betalingen uitschrijven
Bankrekening en SEPA keuze
  • Bankrekening
    Hier wordt een overzicht van de bankrekeningen in de administratie getoond.
    Selecteer altijd eerst de bankrekening waarmee u de betalingen gaat doen.
    • [Historie]
      Deze optie is alleen beschikbaar als de module Digitaal dossier onderdeel is van uw abonnement
      Druk op deze knop om eerder verzonden Betalingenbestanden op te vragen. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als het verzenden per e-mail of downloaden van het betalingenbestand mislukt is.
  • Uitschrijven voor "SEPA landen" of voor "Niet-SEPA landen"
    Te betalen openstaande posten worden voor SEPA of Niet-SEPA geselecteerd met behulp van de taalcode van de crediteur.
    • Voor betalingen aan Nederlandse crediteuren kiest u "Uitschrijven voor SEPA landen".
    • Voor betalingen aan crediteuren in de overige SEPA landen kiest u "Uitschrijven voor SEPA landen".
    • Voor betalingen aan crediteuren in niet-SEPA landen kiest u "Uitschrijven betalingen voor niet-SEPA landen".
Knoppenbalk
  • [Te fiatteren posten]
    Deze knop is alleen zichtbaar wanneer de optie 'Gebruik maken van Fiatteren betalingen' is ingeschakeld via Financieel - Grootboek - Tabellen / Stamgegevens - Basis financieel
    Klik op deze knop om de openstaande posten die betaald kunnen worden, te fiatteren. Na fiattering worden de openstaande posten weergegeven in het scherm Openstaande posten selecteren voor betaling. Per medewerker (gebruikersnaam) kan via Financieel - Crediteuren - stamgegevens - medewerker, een maximum bedrag voor het fiatteren van een openstaande post worden ingesteld.
  • [Te betalen posten]
    Klik op deze knop of toets [Enter] om de openstaande posten die betaald kunnen worden weer te geven in het scherm Openstaande posten selecteren voor betaling.
  • [Terugdraaien batch [Alt+G]]
    Gebruik deze optie alleen als u zeker weet dat eerder uitgeschreven betalingen opnieuw moeten worden uitgeschreven. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als een betalingenbestand is geweigerd door uw bank, het betalingenbestand van uw computer is verwijderd vóór verwerking bij de bank of als u de samenstelling van het betalingenbestand wilt wijzigen vóór verwerking bij de bank.
    Druk op deze knop om het dialoogvenster Terugdraaien betalingbatch te tonen, waarin u de datum kunt opgeven van de betalingbatch(es) die moet(en) worden teruggedraaid.
overzicht Betaalbestanden via bankkoppeling
  • Dit onderdeel is alleen beschikbaar voor RABO en ING bankrekeningen, waarbij in de bankkoppeling is aangegeven dat er betaalbestanden van iMUIS Online naar de bank gestuurd kunnen worden.
  • Hier worden de betaalbestanden getoond die via de bankkoppeling naar de bank zijn verstuurd. Met kleurcodes wordt de status van het insturen naar en verwerken bij de bank getoond.
  • Toon alleen jaar
    De betaalbestanden kunnen per jaar getoond worden. Kies hier het jaar waarvan de betaalbestanden getoond moeten worden.
  • Overzicht van betaalbestanden
    De lijst met via de bankkoppeling ingestuurde betaalbestanden.
    • Status
      Hier wordt de status van het insturen naar en verwerken bij de bank van het betaalbestand weergegeven.
    • Datum
      Dit is de datum waarop het bestand is ingestuurd naar de bank via de bankkoppeling.
    • Details
      Hier wordt het soort betaalbestand en het totaalbedrag van de openstaande posten in het bestand weergegeven.
      • [Toon PDF]
        Klikop de knop [Toon PDF] om het betaalbestand als een PDF bestand te openen en te tonen op het scherm.
      • [Download]
        Klik op de knop [Download] om het betaalbestand op te slaan op uw harde schijf. Gebruik deze optie als het betaalbestand niet via de bankkoppeling naar de bank gestuurd kan worden. U kunt het betaalbestand vervolgens uploaden in de website van uw bank.
      • [Opnieuw versturen]
        Klik op de knop [Opnieuw versturen] om het betaalbestand opnieuw aan te bieden aan de bank via de bankkoppeling. Gebruik deze optie alleen als het insturen eerder niet gelukt is.
  • Legenda
    Met kleurcodes en statusberichten wordt de status van het insturen naar en verwerken bij de bank getoond.
    • Aangeboden = het batchbestand is vanuit ons pakket uitgeschreven en aangeboden aan de bank ter controle
    • Gevalideerd = het batchbestand is aangeboden en door de bank gecontroleerd op juistheid (checksum van de batch is correct bevonden)
    • Afgekeurd = het batchbestand is aangeboden, maar niet door de controle bij de bank gekomen
    • Goedgekeurd = het batchbestand is aangeboden aan en goedgekeurd door de bank. De regels uit het bestand kunnen in de software van de bank verwerkt worden.

Meer informatie
  • Betalingenbestand aanmaken
    In het programma Betalingen uitschrijven kunt u openstaande posten selecteren voor betaling. De geselecteerde posten kunt u vervolgens uitschrijven naar een bestand, waarin alle betalingen staan die u heeft geselecteerd in dit programma. Het aangemaakte bestand kunt u vervolgens aanbieden aan de software of website van uw bank.
  • In het programma Informatie - Grootboek kunt u de grootboekrekening(en) Betalingen onderweg raadplegen, alsmede de saldi van de bankrekeningen.
  • U kunt kiezen of u openstaande posten als enkelvoudige betalingen verstuurt, of als verzamelbetaling. Bij enkelvoudige betalingen wordt er voor iedere geselecteerde openstaande post een aparte post aangemaakt in het betalingenbestand. Bij verzamelbetalingen wordt van alle geselecteerde betalingen per crediteur één post aangemaakt in het betalingenbestand.
  • SEPA
    SEPA is de standaard, die door meerdere banken wordt ondersteund. De betreffende bank dient lid te zijn van het SEPA systeem.
    SEPA betalingen zijn in de valuta EURO. Voor SEPA betalingen dienen zowel het IBAN-nummer en het Bank van Bankrekening gevuld te zijn in het onderdeel Algemeen van de tabel Bankrekening. Alleen crediteuren waarbij het Landcode, Bankrekening, IBAN-nummer en Bank van Bankrekening zijn gevuld kunt u gebruiken voor SEPA betalingen.
  • SEPA landen
    Dit zijn de SEPA-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland), Zweden en Zwitserland. Ook landen die niet de euro als betalingsmiddel hebben, zijn dus onderdeel van SEPA.
  • BTL91
    BTL91 is een standaard voor buitenlandse betalingen, die door de meeste banken ondersteund wordt.