Openstaande posten selecteren voor incasso - Incasso's uitschrijven
  Menu - Financieel - Bankieren - Incasso's uitschrijven - Klik op [Toon te incasseren posten]

Handleiding SEPA Incasso
  • Klik hier voor de handleiding van KING Finance SEPA Incasso

Mogelijkheden
  • U kunt per debiteur aangeven, dat u openstaande posten van de debiteur wilt incasseren. Hoe?
  • In dit overzicht worden alle debiteur openstaande posten getoond, waarvan het veld "Banksoort voor incasso" niet <leeg> is.  Dat gaat automatisch volgens de instelling bij de debiteur, maar kan in het programma Debiteurinformatie per openstaande post gewijzigd worden. Dan komt de openstaande post alsnog beschikbaar voor incasso.
  • Als voor de debiteur waarvan u incasseert geen bankrekening is ingevuld, dan wordt automatisch het tweede bankrekeningnummer gebruikt voor de incasso. Als er geen enkele rekeninginformatie beschikbaar is, maar er zijn wel openstaande posten gemarkeerd voor incasso, dan meldt de applicatie dit voordat u de selectie kunt uitvoeren.
  • De volgorde van het overzicht van openstaande posten is eenvoudig te wijzigen. Klik daartoe op een kolomkop waarin de tekens <> staan, en het overzicht wordt van laag naar hoog gesorteerd op deze kolom. Klik nogmaals om de kolom van hoog naar laag te sorteren.
  • Bij enkelvoudige incasso's wordt er voor iedere geselecteerde openstaande post een aparte post aangemaakt in het incassobestand.
  • Bij verzamelincasso's wordt van alle geselecteerde incasso's per debiteur één post aangemaakt in het incassobestand.
  • Debet- en creditnota's kunnen automatisch met elkaar verrekend worden door de betreffende openstaande posten als verzamelincasso te selecteren.
  • NB Openstaande posten die geselecteerd staan voor incasso kunnen niet gewijzigd worden in het Boekingsprogramma.
  • NB Openstaande posten die geselecteerd zijn bij een bepaalde bankrekening worden niet getoond als u een andere bankrekening selecteert. U dient de posten eerst te deselecteren voordat u ze kunt incasseren met een andere bankrekening.
  • NB De knoppen [Toon incasso's in PDF] en [Uitschrijven] wordt pas geactiveerd als er regels zijn geselecteerd die geïncasseerd kunnen worden.
  • NB De kredietbeperking wordt bij selectie van de openstaande post automatisch in mindering gebracht.
  • Deels betaalde incasso's
    Betalingen en incasso's die onderweg zijn, worden niet getoond omdat je niet meer dubbel mag uitschrijven. De deels geincasseerde posten dienen eerst verwerkt te worden met Afschriften Inlezen voordat het 2e deel gedaan kan worden. Dit heeft te maken met de automatische herkenning van deels geincasseerde posten bij het inlezen van bankafschriften.

Knoppenbalk boven het overzicht van openstaande posten
  • [Terug]
    Klik op de knop [Terug] of toets [Esc] om dit scherm te verlaten en terug te gaan naar het scherm Bankrekeningselectie van Incasso's uitschrijven.
  • Bankrekening
    De geselecteerde bankrekening wordt hier getoond. Met deze bankrekening worden de openstaande posten geincasseerd.
  • [Terugdraaien batch]
    Gebruik deze optie alleen als u zeker weet dat eerder uitgeschreven incasso's opnieuw moeten worden uitgeschreven. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als een incassobestand is geweigerd door uw bank, het incassobestand van uw computer is verwijderd vóór verwerking bij de bank of als u de samenstelling van het incassobestand wilt wijzigen vóór verwerking bij de bank.
    Druk op deze knop om het dialoogvenster Terugdraaien incassobatch te tonen, waarin u de datum kunt opgeven tot en met welke incassobatch(es) moet(en) worden teruggedraaid.
  • [Facturen/creditnota's wegboeken]
    Druk op deze knop om het rapport "Facturen tegen creditnota's wegboeken" te starten. U kunt daarmee openstaande posten en openstaande creditnota's tegen elkaar wegboeken voordat u de overige posten gaat incasseren.
  • [Selectie [Alt+S] ]
    Opent het dialoogvenster Incasso's selecteren, waarmee alle te incasseren posten met één actie geselecteerd kunnen worden.
  • [Wijzigen afschriftkenmerken [Alt+O]]
    Gebruik deze knop om voor de geselecteerde regel de omschrijving bij incasso te tonen en eventueel te wijzigen. Voor de omschrijving bij betaling of incasso afschriftkenmerken zijn drie regels van ieder 32 posities beschikbaar.

Waar komen de gegevens in dit scherm vandaan?
    Voor u openstaande posten gaat selecteren voor incasso kiest u eerst met welke bankrekening u dat gaat doen. Iedere bankrekening waarmee geïncasseerd wordt heeft een "omschrijving bij incasso". Daarin staat welke gegevens (bv kenmerk, omschrijving, crediteur/debiteurnummer) van de openstaande posten, die nu geïncasseerd gaan worden, op het bankafschrift vermeld moeten worden. Op het moment dat de post voor incasso geselecteerd wordt  (het vinkje achteraan de regel wordt aangevinkt), dan worden de gegevens opgehaald uit de administratie en in de Omschrijving opgeslagen.

Waar worden de gegevens in dit scherm voor gebruikt?
    Ter informatie op het bankafschrift voor de bedrijven waarbij u incasseert en voor de automatische herkenning van afschriftregels in het programma Afschriften inlezen.

• [Toon incasso's in PDF]
    Voor (toegang tot) deze optie kunnen gebruikersrechten ingesteld worden
    Start het overzicht "Geselecteerde incasso's", waarmee u een overzicht kunt afdrukken van voor incasso geselecteerde posten.
  • [Uitschrijven]
    Klik op de knop [Uitschrijven] of toets [F9] om de in dit scherm geselecteerde incasso's uit te schrijven naar een bestand dat door de software van uw bank kan worden ingelezen.

Overzicht van openstaande posten debiteuren
  • Debiteur, Factuur, Vervaldatum, Kenmerk, Omschrijving, Bedrag, Betaald en Saldo
    Deze velden zijn ter informatie en kunnen niet gewijzigd worden. Wel kunt u de volgorde van het overzicht van openstaande posten wijzigen door op een van deze kolomkoppen te klikken.
  • Datum
    In de kolom Datum wordt de factuurdatuim van de openstaande post weergegeven.
    De vervaldatum van de factuur wordt uitgerekend door deze factuurdatum te nemen en er het aantal vervaldagen (uit de betalingsconditie van de debiteur) bij op te tellen.
  • Incasseren
    Het volledige openstaande bedrag van de openstaande post wordt automatisch ingevuld in dit veld. Als u een deelincasso wilt doen op de geselecteerde openstaande post, dan toetst u [Enter] en kunt u het Te incasseren bedrag aanpassen.
  • Verwerkingsdatum
    Per post kan worden aangegeven wanneer de incasso bij de bank verwerkt moet worden. Het programma kan de vervaldatum van de openstaande post voorstellen, u kunt ook de post zo snel mogelijk incasseren, zie hiervoor Basisinrichting van uw administratie: Vervaldatum als gewenste verwerkingsdatum gebruiken.  Bij het wijzigen van de datum van een verzamel betaling/incasso worden alle regels op het scherm van die deb/cre met een code verzameling ook aangepast.
    Let op: De verwerkingsdatum mag maximaal 30 dagen na de huidige datum liggen. Als u nog later wilt incasseren, dan dient u de openstaande post nog niet te selecteren voor betaling.
  • Soort incasso
    • <Leeg>
      Deze openstaande post is niet geselecteerd voor incasso
    • Enkelvoudig
      Deze openstaande post is geselecteerd als enkelvoudige incasso.
    • Verzamel
      Deze openstaande post is onderdeel van een verzamelincasso.
  • Aan/uitvinken
    Vink deze optie aan om deze openstaande post te selecteren voor incasso.

Knoppenbalk onder het overzicht van openstaande posten
  • Knop [Enkelvoudig]
    Klik op de knop [Enkelvoudig] of toets [Spatie] om de geselecteerde regel als enkelvoudige incasso op te nemen in het incassobestand.
  • Knop [Verzamel]
    Klik op de knop [Verzamel] of toets [Ctrl+T] om de geselecteerde regel als verzamelincasso op te nemen in het incassobestand. Als u nog meer openstaande posten van dezelfde debiteur selecteert voor verzamelincasso, dan wordt van deze incasso's één "totaalpost" aangemaakt in het incassobestand.
  • Knop [Bedrag aanpassen]
    Klik op de knop [Bedrag aanpassen] of toets [Enter] om toegang te krijgen tot het veld "Te betalen", zodat u het te betalen bedrag van deze post handmatig kunt aanpassen.

• [Begin], [Vorige], [Volgende] en [Einde]
    Gebruik deze knoppen als er meer te incasseren openstaande posten zijn dan op uw scherm passen.
    • [Begin] gaat naar het eerste blok regels
    • [Vorige] gaat naar het vorige blok regels
    • [Volgende] gaat naar het volgende blok regels
    • [Einde] gaat naar het laatste blok regels

Debiteurgegevens en totalen
  • Debiteur
    Ter informatie worden hier de debiteur zoeksleutel, woonplaats, telefoonnummer en de bankinformatie getoond.
  • IBAN nummer(s)
    Het IBAN-nummer van de debiteur wordt hier getoond. Als de debiteur twee bankrekeningen ingevuld heeft staan, dan wordt met een groene stip [ ] aangegeven welke rekening de voorkeur heeft bij betalingen. Dat is ingesteld bij de debiteur - veld Banksoort voor betaling.
  • [Aanpassen debiteur]
    Druk op deze knop om de debiteur van de geselecteerde regel aan te passen.
  • [Aanpassen factuur]
    Druk op deze knop om de factuur uit de geselecteerde regel aan te passen.
  • Incasseren
    Het bedrag in het veld "Incasseren" is het totaal van de voor incasso geselecteerde debiteur openstaande posten.